Първото, което ще направя, ако бъда избран за главен прокурор 

...
Първото, което ще направя, ако бъда избран за главен прокурор 
Коментари Харесай

Гешев на кръстосан разпит във ВСС, отговаря на над 100 въпроса

Първото, което ще направя, в случай че бъда определен за основен прокурор  е да образувам екип и да продължа с усъвършенстването на районните прокуратури. Така претендентът за основен прокурор Иван Гешев отговори на един от въпросите на Българския институт за правни начинания по време на чуването му във Висш съдебен съвет през днешния ден. Той е единствен претендент за поста и стартира с показване на концепцията си. Тя съставлява тактика за ръководство на прокуратурата в идващите 7 години, " в случай че ми гласувате доверие ", уточни Гешев.

" Вярвам, че е време прокуратурата да поеме сама отговорност за личното си ръководство и това не е единствено мое мнение ", акцентира той и изясни от кое място идва увереността му, че може да поеме този пост. " Увереност, че ще се оправя със дилемите ми, дава дългогодишният ми стаж в правоохранителните органи, както и управленческият ми опит, който имам. Аз бях наясно, че имам поддръжката на сътрудниците да вземам участие в тази процедура и всяко друго решение би означавало да предам тяхното доверие, както и да предам труда, който към този момент се регистрира от Европейската комисия и сътрудници ", разяснява Гешев. 

Сред главните моменти в концепцията си Гешев уточни, че в случай че бъде определен ще вкара гореща телефонна линия за закононарушения за расизъм, както и телефон, на който да се подават сигнали за корупция в действително време. Освен това, ще продължи " да влиза по делото КТБ. " Не виждам проблем да влизам в зала. Това дело е и мой ангажимент и в случай че не влизам в зали ще бъде все едно да трансферирам моята отговорност, добави той.

Общо 107 са въпросите към претендента за основен прокурор на днешното чуване. На различен въпрос по линия на Института за правни начинания Гешев сподели, че най-трудни в прочувствено отношение са му били делата, когато е работил като следовател по транспортни каузи. Особено мъчно му било при оглед на местопроизшествия със починали и срещи с техните близки. Като професионален триумф той уточни две каузи - против незаконна група с огромни обезпечения и делото КТБ.

Делото КТБ е може би най-сериозното ми предизвикателство, уточни Гешев. Той изброи и аргументите това да е по този начин. Едната е, че вредата е % от Брутният вътрешен продукт. Гешев уточни, че в Америка е имало дело с изчислена вреда за 60 милиарда $, само че като % от Брутният вътрешен продукт бил по-малък. Гешев уточни и че по делото КТБ за първи път е направена експертиза от една от най-големите одиторски компании.

За първи път има и обвиняване за заграбване от основна каса на банката, уточни още Гешев.

На въпрос на самодейността " Правосъдие за всеки ", обвързван с депутата Делян Пеевски, той уточни, че всички компании, свързани с него, са погасили целево отговорностите си към КТБ. Няма данни, които да ангажират неговата отговорност, както и няма данни Прокопиев да е получавал пари,  сподели Гешев. Той обаче подсети, че в случай че стане основен прокурор няма да разреши избрани кръгове да споделят на кого да бъдат повдигнати обвинявания, още по-малко какви. Гешев засегна тематиката за политико-икономическите кръгове и при обосновката на мотивацията си за поста. " В България съществуват политико-икономически къргове със сериозен финансов и медиен запас. Те несъмнено са наранени от прокуратурата. Това, което те правеха през последните години е да се хранят от говорене против институцията, в това число да построяват идеологическата си база върху прокуратурата и правосъдната власт. ", съобщи той. " Аз не одобрявам това, че се пробват да ми споделят кое е истина. Няма да не разрешавам непознатото мнение, само че не почитам това да ми споделят на мен какво би трябвало да мисля, сподели Гешев.  " Ако се откажа поради една такава медийна атака, значи, че ме е боязън и ще подведа сътрудниците, които са ми дали своят вот доверие ", разяснява Гешев във връзка офанзивите. " Това не е политическо говорене, а е отговор на политическа офанзива към част от правосъдната власт. Тези офанзиви дългогодишно, постепенно и последователно уронват освен имиджа на прокуратурата, само че и на цялата правосъдна власт ", сподели още той.
 

В отговорите си на въпросите Гешев също по този начин показа, че е последовател на разширението на правосъдния надзор върху прокурорските актове, само че не счита, че това ще се отрази на качеството на следствието, уточни Гешев.

Според него прокурорите трябвало да бъдат подтиквани с поощрения и награди, тъй като това можел да играе сериозна роля върху успеваемостта на следствието. Същевременно " прокурорите не може да се трансформират в прослойка, която да не комуникира с хората, които им заплащат заплатите. ", добави той.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР